търси в интернет: 
Гювеч.bg
Чат Гювеч.bg
GBG.BG
Моят Гювеч Гювеч + Магазин Най-новото Чат Справочник Нет Инфо Поща ABV.BG
 Канали
Gyuvetch
Bulgaria
Kefche
Канали за свалки
Sladur
Sex
Svalki
SexZone
Възрастови
30-40
20-30
15-30
Помощ
ShakeIT
IRCHelp
Регионални
Sofia
Plovdiv
Varna
Bourgas
Rousse
Pristis
Pleven
Blagoevgrad
Kazanlak
Shumen
StaraZagora
Samokov
Pernik
Kyustendil
Музикални
Metal
Chalga
Футбол
CSKA
LEVSKI
Trivia игра
Hi
Game
Галерия

SeLeNa` 27г.

Включване
JAVA CHAT
apirc | javirc
Обратна връзка Вашият адрес за критики

ShakeIT официален сайт
Форума на чата

Връзки от
GSM лога и мелодии
Игри
Хороскопи
Музика
Кино
Диети
Форуми
Картички
Заведения
   Този HELP ще стои на екрана, ако ползвате JAVirc аплет... Самият аплет ще се зареди в background.

Help contents:

ApIRC

Възможно е да имате проблеми с писането и разчитането на кирилицата в аплета. Няма да имате такива със сигурност, ако ползвате Windows и Internet Explorer 5, също така и ако ползвате обикновен IRC клиент, като mIRC или pirch. Иначе за чат, всичко което трябва да направите е да изберете вляво някой от Гювеч Чатруумовете, да изчакате зареждането на аплета, после да напишете името, под което искате да влезете и да натиснете CONNECT. Технологията на IRC е по-функционална и предлага много повече сигурност и удобство от класическите javachatove.

Смяната на име (nickname) става чрез менюто Self (намира се най-отгоре) CHANGE NICK. Не ви препоръчваме да седите под името gyuvetch. Можете да използвате само латински букви за никнейм, като има ограничение от 9 символа, вкл. цифри (без първата буква) и знаците: `_-[]|/{}, => nickname {`-_M_-`} е коректен.

ВАЖНО: Внимавайте с прозореца, в който ви се зарежда първоначално аплета. Ако тръгнете да отваряте вътре нова страница, аплетът ще се затвори и ще прекъсне вашият чат.

В отговор на незададен въпрос има ли резервиране на nicknames в чата. Да, има. Отворете Private msg (private chat) с NICKSERV и напишете в отворения прайват чат HELP. В nickserv можете да се регистрирате с парола, но е желателно да напишете и
help set и help set kill. Nickserv може да изключва от чата хора, ползващи вашето име, но той иска всеки път като влизате в чата да се идентвате пред него (в privmsg и команда identify parola). Междинен вариант е да се регистрирате и да ползвате set kill off. Ако ви интересуват повече неща по въпроса - пишете. Ще допълним хелпа.

JAVirc

Това е един прекрасет аплет от Patric Ducort. Версията, която чата ползва е нерегистриран JAVirc 2.6, тъй като текущата - 3.0 е "затворена" за хора, които разполагат с възможност да платят на автора. Като му дойде времето ще можете да я ползвате и вие :-)

За JAVirc e добре да знаете следното - в менюто TOOL има ignore box, в който можете да аддвате никовете на онези, които ви досаждат - и повече няма да виждате нищо, написано от тях.

JAVIRC има и опция за смяна на шрифта - менюто FONT.

JAVIRC e по-претенциозен към браузър - иска netscape 4.5++ или explorer 4+ (добре е да сте с 5+). Ако изберете да чатите с JavIRC ще ви е почти толкова удобно, колкото с mIRC.

JPilot

Help-ът е Under construction.

HTML Gyuvetch

Първо - html чат-а е предназначен за хора, които нямат Java или mIRC.

HTML Chat-овете са два - единият е писан специално за гювеч и е изцяло на кирилица, поддържа частни разговони. Другият (стария хтмл) е описан по-долу.

Новият HTML чат има подробен help, включен в него си с бутонче Помощ.

Сега за стария...

Като въведение, не е необходимо да пишете името си в началото на всеки ред. Всички останали в чата го виждат, а вие си го знаете, така или иначе.

Възможностите на тази версия на irc за прайват чат са по-ограничени, но съществуват. В реда, който искате да се види само от 1 човек напижете
/msg NEGOVOTOIME [svoboden text]

Като цяло всички команди започват със / (чете се слеш). Например /names, /list, /whois [nickname], /topic #channelname [newtopic], /mode #channel +[modes] -[modes] [nicknames]... възможностите са много, но ще ги усвоите с времето... Детайлна информация има на http://www.bulgaria.org

Регистрацията на име става от сървиса nickserv, за който отново пише по-долу. Уточнението тук е следното:
Първо трябва да се регистрирате с
/msg nickserv REGISTER PAROLATA_VI
След това да махнете kill protectiona с
/msg nickserv SET KILL OFF
И накрая да прочетете
/msg nickserv HELP

Идентификацията след като си регистрирате името става с
/msg nickserv IDENTIFY PAROLATA_VI

SERVICES

  1. MEMOSERV - това е нещо като пейджинг система за оставяне на съобщения в чата. Съобщение се оставя с /msg memoserv send NICKNAME Zdrasti gosho, blah blah.... За целта обаче получателят трябва да е позволил memo sign on когато е регистрирал името си и да е дал enable на опцията за известяване, ако има получено MEMO.

  Memo се чете с /msg memoserv list (показва списък на memo-та), и /msg memoserv read 1 (или съответен номер в листа), както и /msg memoserv read LAST.

  Memo се трие с /msg memoserv del 5 примерно.

  За пълен списък с команди - /msg memoserv HELP

  2. NICKSERV - това е service за регистрация и идентификация на никове. Тъй като вашето измислено име е лицето ви пред света, то е важно да си регистрирате името, за да можете да го ползвате само вие.

  Регистрация - /msg NICKSERV register MOIATA_TAJNA_PAROLA MOJATA_OSHTE_PO_TAJNA_PAROLA. Втората парола е за гарантиране на това, че никой няма да ви смени без ваше знание първата, с която се идентифицирате.

  Идентификация - /msg nickserv identify MOJATA_TAJNA_PAROLA. Ако не направите това nickserv ще ви смени принудително nick-a. Можете да изключите kill-ването от никсърв с /msg nickserv set kill off и да го включите с /msg nickserv set kill on.

  Промяна на информация - ако сте регистрирал вече никнейм, промените стават по следния начин:
  - /msg nickserv set password MOJATA_OSHTE_PO_TAJNA_PAROLA MOJATA_NOVA_TAJNA_PAROLA - за парола;
  - /msg nickserv set email nov@email.com - за е-mail;
  - /msg nickserv set url http://az.sum.pencho.com - за URL;

  Получаване на информация за nickname /msg nickserv info gosho

  За пълен списък с команди - /msg nickserv HELP

  3. SEENSERV - /msg seenserv seen gosho показва кога за последен път е влизал gosho.

  4. CHANSERV - това е сървиз по регистрация на канали. Всеки от вас може да регистрира свой собствен канал. Това става с:

   /join #mojat_kanal - каналът трябва да не е вече регистриран, и вие трябва да имате @ (оп) в него. Ще имате оп, ако сте първият влязъл в канала.
   /msg chanserv register #mojat_kanal pencho123456 - pencho123456 ще бъде паролата ви.
   /msg chanserv identify #mojat_kanal pencho123456 - ще ви идентифицира като FOUNDER на канала.
   /msg chanserv set #mojat_kanal mlock +n-tnlkim - ще запази канала от нежелани chanmodes в канала.
   /msg chanserv set #mojat_kanal secureops on i /msg chanserv set secure on са за параноици:)
   /msg chanserv access #mojat_kanal add iva 20 ще добави ina с ниво за достъп 20. Ниво 40 има foundera, 20 level by default e autoop.
   /msg chanserv access #mojat_kanal del iva ще изтрие iva.
   /msg chanserv access #mojat_kanal list ще ви покаже какви опове имате в момента.
   /msg chanserv level #mojat_kanal set autoop 10 ще понижи исканото ниво за autoop на 10.
   /msg chanserv level #mojat_kanal set akick 30 ще повиши исканото ниво за опасната команда AKICK на 30.
   /msg chanserv akick #mojat_kanal add pencho*!*@*bgnet.bg ще забрани на pencho с ISP bgnet да влиза в канала. Отбелязвам, че AKICK е глупава команда и е много по-вероятно да изгоните някой, когото цените от това да изгоните точно онзи, когото не искате в канала.... AKICK също има list и del за контрол на списъка с akick-нати.
  За пълен списък с команди - /msg nickserv HELP

  5. Bulgaria - това е ботът на канал #bulgaria. Рита за flood.

  6. DEL - това е сервизен бот на Davidov Net. Пази логове за служебните съобщения от вида [02:45] *** pesho was kicked by gosho with reason (mahai se).