търси в интернет: 
Гювеч.bg
Чат Гювеч.bg
GBG.BG
Моят Гювеч Гювеч + Магазин Най-новото Чат Справочник Нет Инфо Поща ABV.BG
 Канали
Gyuvetch
Bulgaria
Kefche
Канали за свалки
Sladur
Sex
Svalki
SexZone
Възрастови
30-40
20-30
15-30
Помощ
ShakeIT
IRCHelp
Регионални
Sofia
Plovdiv
Varna
Bourgas
Rousse
Pristis
Pleven
Blagoevgrad
Kazanlak
Shumen
StaraZagora
Samokov
Pernik
Kyustendil
Музикални
Metal
Chalga
Футбол
CSKA
LEVSKI
Trivia игра
Hi
Game
Галерия

VaLeNtiN 41г.

Включване
JAVA CHAT
apirc | javirc
Обратна връзка Вашият адрес за критики

ShakeIT официален сайт
Форума на чата

Връзки от
GSM лога и мелодии
Игри
Хороскопи
Музика
Кино
Диети
Форуми
Картички
Заведения
   Този HELP ще стои на екрана, ако ползвате JAVirc аплет... Самият аплет ще се зареди в background.

Help contents:

ApIRC

Възможно е да имате проблеми с писането и разчитането на кирилицата в аплета. Няма да имате такива със сигурност, ако ползвате Windows и Internet Explorer 5, също така и ако ползвате обикновен IRC клиент, като mIRC или pirch. Иначе за чат, всичко което трябва да направите е да изберете вляво някой от Гювеч Чатруумовете, да изчакате зареждането на аплета, после да напишете името, под което искате да влезете и да натиснете CONNECT. Технологията на IRC е по-функционална и предлага много повече сигурност и удобство от класическите javachatove.

Смяната на име (nickname) става чрез менюто Self (намира се най-отгоре) CHANGE NICK. Не ви препоръчваме да седите под името gyuvetch. Можете да използвате само латински букви за никнейм, като има ограничение от 9 символа, вкл. цифри (без първата буква) и знаците: `_-[]|/{}, => nickname {`-_M_-`} е коректен.

ВАЖНО: Внимавайте с прозореца, в който ви се зарежда първоначално аплета. Ако тръгнете да отваряте вътре нова страница, аплетът ще се затвори и ще прекъсне вашият чат.

В отговор на незададен въпрос има ли резервиране на nicknames в чата. Да, има. Отворете Private msg (private chat) с NICKSERV и напишете в отворения прайват чат HELP. В nickserv можете да се регистрирате с парола, но е желателно да напишете и
help set и help set kill. Nickserv може да изключва от чата хора, ползващи вашето име, но той иска всеки път като влизате в чата да се идентвате пред него (в privmsg и команда identify parola). Междинен вариант е да се регистрирате и да ползвате set kill off. Ако ви интересуват повече неща по въпроса - пишете. Ще допълним хелпа.

JAVirc

Това е един прекрасет аплет от Patric Ducort. Версията, която чата ползва е нерегистриран JAVirc 2.6, тъй като текущата - 3.0 е "затворена" за хора, които разполагат с възможност да платят на автора. Като му дойде времето ще можете да я ползвате и вие :-)

За JAVirc e добре да знаете следното - в менюто TOOL има ignore box, в който можете да аддвате никовете на онези, които ви досаждат - и повече няма да виждате нищо, написано от тях.

JAVIRC има и опция за смяна на шрифта - менюто FONT.

JAVIRC e по-претенциозен към браузър - иска netscape 4.5++ или explorer 4+ (добре е да сте с 5+). Ако изберете да чатите с JavIRC ще ви е почти толкова удобно, колкото с mIRC.

JPilot

Help-ът е Under construction.

HTML Gyuvetch

Първо - html чат-а е предназначен за хора, които нямат Java или mIRC.

HTML Chat-овете са два - единият е писан специално за гювеч и е изцяло на кирилица, поддържа частни разговони. Другият (стария хтмл) е описан по-долу.

Новият HTML чат има подробен help, включен в него си с бутонче Помощ.

Сега за стария...

Като въведение, не е необходимо да пишете името си в началото на всеки ред. Всички останали в чата го виждат, а вие си го знаете, така или иначе.

Възможностите на тази версия на irc за прайват чат са по-ограничени, но съществуват. В реда, който искате да се види само от 1 човек напижете
/msg NEGOVOTOIME [svoboden text]

Като цяло всички команди започват със / (чете се слеш). Например /names, /list, /whois [nickname], /topic #channelname [newtopic], /mode #channel +[modes] -[modes] [nicknames]... възможностите са много, но ще ги усвоите с времето... Детайлна информация има на http://www.bulgaria.org

Регистрацията на име става от сървиса nickserv, за който отново пише по-долу. Уточнението тук е следното:
Първо трябва да се регистрирате с
/msg nickserv REGISTER PAROLATA_VI
След това да махнете kill protectiona с
/msg nickserv SET KILL OFF
И накрая да прочетете
/msg nickserv HELP

Идентификацията след като си регистрирате името става с
/msg nickserv IDENTIFY PAROLATA_VI

SERVICES

  1. MEMOSERV - това е нещо като пейджинг система за оставяне на съобщения в чата. Съобщение се оставя с /msg memoserv send NICKNAME Zdrasti gosho, blah blah.... За целта обаче получателят трябва да е позволил memo sign on когато е регистрирал името си и да е дал enable на опцията за известяване, ако има получено MEMO.

  Memo се чете с /msg memoserv list (показва списък на memo-та), и /msg memoserv read 1 (или съответен номер в листа), както и /msg memoserv read LAST.

  Memo се трие с /msg memoserv del 5 примерно.

  За пълен списък с команди - /msg memoserv HELP

  2. NICKSERV - това е service за регистрация и идентификация на никове. Тъй като вашето измислено име е лицето ви пред света, то е важно да си регистрирате името, за да можете да го ползвате само вие.

  Регистрация - /msg NICKSERV register MOIATA_TAJNA_PAROLA MOJATA_OSHTE_PO_TAJNA_PAROLA. Втората парола е за гарантиране на това, че никой няма да ви смени без ваше знание първата, с която се идентифицирате.

  Идентификация - /msg nickserv identify MOJATA_TAJNA_PAROLA. Ако не направите това nickserv ще ви смени принудително nick-a. Можете да изключите kill-ването от никсърв с /msg nickserv set kill off и да го включите с /msg nickserv set kill on.

  Промяна на информация - ако сте регистрирал вече никнейм, промените стават по следния начин:
  - /msg nickserv set password MOJATA_OSHTE_PO_TAJNA_PAROLA MOJATA_NOVA_TAJNA_PAROLA - за парола;
  - /msg nickserv set email nov@email.com - за е-mail;
  - /msg nickserv set url http://az.sum.pencho.com - за URL;

  Получаване на информация за nickname /msg nickserv info gosho

  За пълен списък с команди - /msg nickserv HELP

  3. SEENSERV - /msg seenserv seen gosho показва кога за последен път е влизал gosho.

  4. CHANSERV - това е сървиз по регистрация на канали. Всеки от вас може да регистрира свой собствен канал. Това става с:

   /join #mojat_kanal - каналът трябва да не е вече регистриран, и вие трябва да имате @ (оп) в него. Ще имате оп, ако сте първият влязъл в канала.
   /msg chanserv register #mojat_kanal pencho123456 - pencho123456 ще бъде паролата ви.
   /msg chanserv identify #mojat_kanal pencho123456 - ще ви идентифицира като FOUNDER на канала.
   /msg chanserv set #mojat_kanal mlock +n-tnlkim - ще запази канала от нежелани chanmodes в канала.
   /msg chanserv set #mojat_kanal secureops on i /msg chanserv set secure on са за параноици:)
   /msg chanserv access #mojat_kanal add iva 20 ще добави ina с ниво за достъп 20. Ниво 40 има foundera, 20 level by default e autoop.
   /msg chanserv access #mojat_kanal del iva ще изтрие iva.
   /msg chanserv access #mojat_kanal list ще ви покаже какви опове имате в момента.
   /msg chanserv level #mojat_kanal set autoop 10 ще понижи исканото ниво за autoop на 10.
   /msg chanserv level #mojat_kanal set akick 30 ще повиши исканото ниво за опасната команда AKICK на 30.
   /msg chanserv akick #mojat_kanal add pencho*!*@*bgnet.bg ще забрани на pencho с ISP bgnet да влиза в канала. Отбелязвам, че AKICK е глупава команда и е много по-вероятно да изгоните някой, когото цените от това да изгоните точно онзи, когото не искате в канала.... AKICK също има list и del за контрол на списъка с akick-нати.
  За пълен списък с команди - /msg nickserv HELP

  5. Bulgaria - това е ботът на канал #bulgaria. Рита за flood.

  6. DEL - това е сервизен бот на Davidov Net. Пази логове за служебните съобщения от вида [02:45] *** pesho was kicked by gosho with reason (mahai se).